Opvang Oekraïense vluchtelingen in Lansingerland

Wat betekent opvang?

Steden en gemeenten vragen nu aan gastgezinnen hoelang ze mensen kunnen opvangen. Sommige kiezen dan voor enkele weken of enkele maanden. Maar wat gebeurt er dan op het moment dat die periode voorbij is en er nog geen oplossing is? Waar kunnen die mensen dan naartoe? Wat is het alternatief?"

Wij kijken naar de overheid om dat alternatief te creëren, We kunnen niet gewoon steunen op burgers en er dan van uitgaan dat het wel in orde komt met de huisvesting. Er moet een plan B zijn, lokaal en nationaal.

De realiteit van vandaag is dat we niet weten hoelang deze crisis gaat duren. We weten dus ook niet hoelang "tijdelijke" opvang gaat duren.

Wat we wel weten is dat zonder de hulp en steun van burgers het onmogelijk is om alle vluchtelingen een menswaardig onderkomen te bieden

Wij adviseren om zeer weloverwogen de keus te maken om vluchtelingen in huis te nemen.

Het is geen lichtvaardige beslissingen en het kan leiden tot situaties die niet altijd vooraf zijn in te schatten.

  • Bepaal vooraf in welke mate je contact wil.

Sommige mensen hebben een ruimte vrij waar een keuken en badkamer aan verbonden is en zijn op zoek naar een persoon die zijn eigen ding kan doen, terwijl anderen meer op zoek zijn naar iemand om mee samen te wonen, samen op stap te gaan, samen te koken."

  • Stel duidelijke huisregels op.

Die verschillen niet zoveel met afspraken die je maakt als je bijvoorbeeld met studenten, vrienden of een partner gaat samenwonen. Is er een schema om te koken, af te wassen of schoon te maken?"

  • Voorzie voldoende ruimte.

Het mag hier niet gaan over mensen op een bank te slapen leggen. Je moet een ruimte kunnen creëren waar die mensen tot rust kunnen komen, waar ze zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen afzonderen.

  • Trauma.

De Oekraïense vluchtelingen komen uit een oorlogsgebied. Ze hebben met onwaarschijnlijke haast hun huis, stad of dorp maar ook familie, buren en vrienden achter moeten laten. Van de meeste gezinnen is de man achter moeten blijven in het land om te vechten.  Na een slopende reis van dagen komen ze aan op hun "tijdellijke' opvangplek. Dit vergt veel van degene die het betreft maar ook van de mensen die opvang hebben geboden. Omgaan met mensen die getraumatiseerd zijn, angst hebben, de taal niet spreken onze gewoontes niet kennen. Het is geen gemakkelijke opgave.

  • Thuis - Home

Wij zijn ervan overtuigd dat huiselijke opvang recht doet aan de nood waarin deze kwetsbare vluchtelingen zich bevinden.
Opvangen in een huislijke omgeving zal veel meer rust brengen en minder snel lijden tot traumatische ervaringen en herinneringen.
Onze missie bereiken wij samen, hebt u een kamer vrij en bent u bereid deze mensen tijdelijk te helpen en begeleiden geef u dan op

  • Kinderen

Het opvangen van kinderen al of niet met hun ouders vergt zo mogelijk nog meer inspanning en veerkracht van de  opvang gezinnen.
Maar het kan ook een verrijking zijn in een gezin waarin reeds kinderen aanwezig zijn.
Het is in ieder geval een grote verantwoording om
kinderen
een veilige opvang te bieden waarin ze zichzelf kunnen zijn zonder angst en belemmeringen.


 


E-mailen
Bellen
Map
Info